Hatha jóga

1429862A jóga tulajdonképpen a test és az elme együttes edzése, melynek következtében felismerhetjük a bennünk működő, életet fenntartó természeti erőket, és kifejleszthetjük a hozzájuk való alkalmazkodás képességét. A felismerés és megértés tudománya. Felismerjük a létezés folytonosságát önmagunkban, mindenben és minden élőlényben, önmagunkat, mindent és minden élőlényt a létezés folytonosságában. Minden dolgok összefüggését, a mindent egyszerre látást, az életet fenntartó erők örök törvényeit. A következmény pedig lemondás az idegességről, a félelemről, a haragról, a betegségről, a tehetetlenségérzésről.

A Hatha jóga egy tradicionális jógairányzat, lényege a nap (ha) és a hold (tha) energiák egyensúlyának a megteremtése. A nap az aktivitást, a hold a passzivitást (nyugalmat) jelenti, nemcsak minden egyes foglalkozáson, hanem minden egyes gyakorlatban is.

A Hatha jógaórán a hangsúly a gyakorlatok pontos kivitelezésén van, rávezető gyakorlatok segítségével. Statikus és dinamikus elemeket is tartalmaz, erősítés és nyújtás egyaránt fontos szerepet kap, ezáltal teljesen átmozgatva a testet. A mozgást összekötjük a helyes légzéssel, ez biztosítja azt, hogy a gyakorlatok nem csak erősítenek, nyújtanak, lazítanak, hanem egyben harmonizálnak, és energetizálnak is. A légzés irányítása, kontrollja egyben növeli az oxigén hasznosulását, csökkenti a stresszt.

A Hatha jóga fizikai, energetikai és mentális szinten is hat, ezáltal pozitív változást idéz elő az élet minden területén.
• javítja az erőnlétet, közérzetet
• erősíti és rugalmassá teszi a testet és az elmét
• oldja a feszültséget, csökkenti a stresszt
• hozzájárul az egészség megőrzéséhez
• növeli a koncentrációs képességet
• segíti a testi-lelki ellazulást
• kiegyensúlyozottá tesz

Azt hiszem, még hosszasan lehetne sorolni a jóga áldásos hatásait, és még hosszasan lehetne írni magáról a filozófiájáról is, de én nem „beszélni” szeretnék erről, hanem inkább megmutatni, hogyan is csináld. Tapasztalni, megélni, tudatossá válni, jelen lenni – ez a lényeg.

Az órák mindig egy rövid elcsendesedéssel, ráhangolódással kezdődnek, mellyel megalapozzuk, hogy a rohanó világban egy kicsit leálljunk, és a figyelmünket befelé tudjuk fordítani. Ezt a fizikai test bemelegítése követi, majd utána gyakoroljuk a testtartásokat (ászanákat). Megfelelő kompenzációs gyakorlatok után jöhet az ellazulás, relaxáció, melyben elmélyülnek a gyakorlatok hatásai, és ellazul a test és az elme.

A Hatha jóga órák erősen gerincszemléletűek, ami azt jelenti, hogy ülő munkát, gerincet rosszul terhelő embereknek ugyanúgy nem árt, mint egészséges társaiknak. Sőt, inkább csak javít. Olvasd el a Gerincjóga leírást is, hogy jobban értsd, miről is beszélek.